NHL – National Hockey League

I Nordamerikas hockeysystem hittar vi NHL i toppen och serien anses av många vara en av världens bästa hockeyligor, om inte den bästa. Det vinnande laget blir inte bara regerande mästare utan får även sina spelares namn liksom lagets namn ingraverat på Stanley cup bucklan.

nhl_hockey_sj

NHL är uppdelade i två konferenser och fyra divisioner. Eastern conference, som är uppdelad i sin tur i Atlantic och Metropolitan divisionerna och Western conference, som är delad i Central och Pacific divisionerna. Sammanlagt är det 30 lag som spelar i NHL.

I Atlantic divisionen ingår Boston Bruins, Buffalo Sabres, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Montreal Canadiens, Ottawa Senators, Tampa Bay Lightning och Toronto Maple Leafs.

I Pacific divisionen ingår Anaheim Ducks, Arizona Coyotes, Calgary Flames, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, San Jose Sharks och Vancuver Canucks.

Ytterligare 15 lag ingår i ligan som numera är stängd från nerflyttningar och de klubbar som ingår, har samarbetsavtal med American Hockey Leauge och ECHL, (East Coast Hockey Leauge). Avtalet ger de spelare som inte platsar i NHL och även unga spelare, en chans att utveckla sig och få istid. De sista lagen i grundserien får fördel via den årliga draften och lagens styrka jämnas på så vis ut över tid.