Sveriges bästa hockeyspelare genom tiderna

Sverige har under perioder varit världsdominerande inom ishockeyn och fostrat några av världens absolut vassaste spelare. Vilka som är de absolut bästa är svårt att säga, men det råder inga tvivel om att herrarna nedan hör till några av de som bidragit med mycket till svensk hockey. Internationellt och i Sverige har de uppnått en närmast legendstatus.

Peter Forsberg

Peter ”Foppa” Forsberg är inte bara en av världens bästa NHL-spelare, utan har även insatser och meriter i det svenska landslaget som talar för sig själv. Vem kan glömma den makalösa straffen i OS-finalen mot Kanada eller hans ilska mot domaren Börje Johansson efter SM-finalen -94? Han har vunnit två Stanley Cup-titlar och har dessutom mottagit priset för NHL´s bästa spelare – Hart Memorial Trophy. Hade hans karriär inte avslutas i förtid på grund av skador så hade det inte funnits några gränser för hur stor han kunde blivit. Detta till trots så kommer han gå till historien som en av världens bästa spelare genom tiderna.

Ulf ”Uffe” Sterner

Uffe har en diger meritlista och startade sin karriär i slutet av 50-talet i Deje IK. Han var med i Sveriges landslag när det 1962 slog ärkerivalen Kanada i VM-finalen i Colorado. Han gjorde för övrigt debut i landslaget redan när han var 17 år gammal. Det han blev mest känd för är dock att han var den första svensken att spela i NHL, om man bortser från Gus Forslund som föddes i Sverige men växte upp i Kanada.

Nicklas Lidström

Av många ansedd som en av världens bästa backar genom tiderna. Tillsammans med sitt Detroit Red Wings har Nicklas Lidström kammat hem hela fyra Stanley Cups. Han har dessutom blivit utsedd till NHL´s bästa back inte mindre än sex gånger. Hans karriär startade i Skogsbo SK och värvades till NHL 1989 samt hjälpte Sverige att kamma hem OS-guldet 2006.