Vila och återhämtning – läs en bok

Efter fysisk och mental ansträngning behöver kroppen och hjärnan tid att få återhämta sig. Man likställer återhämtning med träning, det är lika viktigt med båda delarna för att må bra. Det gäller att hitta en balans för bästa resultat. När du vilar och slappnar av, reparerar du nedbrytningen av musklerna, bygger styrka och minskar din stress.

48 timmars regeln

Även om du upplever att du har stressat i en positiv mening, är det viktigt att du får möjlighet att ta det lugnt. När du tränar frigör kroppen vissa hormoner och kemikalier, men däremot återgår de till normala nivåer vid lugn och ro. Man säger att kroppen behöver cirka 48 timmars vila för varje muskelgrupp, för att uppnå ett bra hälsotillstånd.

Öka din återhämtning

Ett bra tips är att införa regelbunden kraftsamling i vardagen. Att när du till exempel går och lägger dig, läser en bok som gör att du slappnar av. Läsning hjälper hjärnan att varva ner vilket resulterar i en god natts sömn för dig. Med återkommande högkvalitativ sömn kan du således öka din återhämtning och välbefinnande snabbare. Klicka här för tips på bra böcker, så att du kan ge din kropp möjlighet att reparera sig själv.